Friday, September 2, 2011

LIHAT, DENGAR DAN RASAKAN.

Tuhan jadikan kau cukup sempurna.

Tuhan jadikan kau cukup sifatnya.

Kau dapat apa yang orang lain tak yang dapat.

Bertuahnya engkau. Sedikit senyum aku berikan :)

Tapi aku?

Gundah-gulana kau tinggalkan untuk aku. Tiada siapa pun tahu. Dan aku yakin suatu hari nanti kau pasti akan rindu.


Mengeluh -__-"


Terima kasih untuk semuanya.


Politeknik menunggu aku Isnin 5 August. *Mendenguss!


8.59 pm

Wednesday, August 31, 2011

DAN JANTUNG AKU.

Ok malam ini line cantik nak taip-taip.

Hari ini raya boleh tahan.


Kau tahu sebabnya?


Duit oh duit, masyuk dia agak-agak dh boleh beli hp sebijik :P

Ini pula baru pulang dari kampung halaman, jauh nun di terengganu. Ah, penat sungguh. Ye sungguh-sungguh penat -__-"

Sebentar tadi aku online FB. Ok stand for Facebook.

Sentap! errr.


Jiwa berkecamuk.


Hati aku sendiri.


Rasa bersalah dan kasihan silih berganti. Mungkin ini kerja syaitan, ciss.


Ah mustahil aku nak berlinang airmata, LAGI.


Wanita ituuuuuu........Dan lelaki ituuuuu.......


Aku minta maaf. Aku sanggup. Sanggup lepaskan kau. Tapi kau?

Aku picit-picit kepala yang tak berapa nak sakit. Cuba untuk berfikir.

Panggilan hp pula tidak diangkat. Mana kau pergi?

Jom kita bincang baik-baik.


Sayunya hati aku.. Aku dah tak boleh berfikir untuk malam ini.

Esok janji semua ini akan selesai.


1.56 pm

Monday, August 29, 2011

AIDILFITRI 2011

Harini puasa yang terakhir. Esok cik Raya nak jumpa.

Malam terakhir berbuka puasa. Malam ini bersama keluarga. Berbuka bersama-sama. Harini pula ngam-ngam birthday mama.

1 rumah dah haruk-pikuk dengan kakak, abang dan anak-anak saudara. Malam ini jangan lupa bermain bunga api dan mercun untuk memeriahkan lagi suasana hari raya.


Esok solat hari raya. Sekali dengan takbir yang dilaungkan. Kejayaan disambut setelah Ramadhan membawa diri. Sepi.


Kau rasa?


Awal sangat ke aku post entri ini? Takut pula nanti tak sempat.

Makanan mewah-mewah tak sabar aku nak jamah esok. Cik lemang, cik ketupat, cik rendang, awak memang buat saya tak keruan.

Mak ayah saya minta ampun untuk dosa tahun ini.

Tak lupa juga untuk sahabat-handai dan kaum kerabat.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & SELAMAT HARI LAHIR MAMA :)


4.24 pm

Sunday, August 28, 2011

ISI TERAKHIR.

Pernah kau rasa kehilangan Ramadhan 1 kerinduan?

Malam ini malam terakhir terawih. Dan aku telah sempurnakannya.

1 syawal bakal tiba tetapi bahangnya seperti tidak terasa. Aku mengetap bibir, berkerut dahi mencari jawapan yang tidak tahu puncanya.

Mana perginya cerita A.Samad Said? Ya Tuhan dimana semangatku? Hilang....Hilang dimamah kegelapan malam yang sejuk.

Terlalu puitis untuk difahami dan Kau telah memberi 1 jawapan yang tepat.

Kau tahu dunia ini dah tua?

Kau tahu tahu dunia ini bukan milik kau.

Bangkit dan harungi untuk ke zaman akhirat.

Tak mampu membuat diri sendiri tersenyum sekurang-kurangnya membuat orang lain tersenyum kerana kita.


12.00 pm

Friday, August 26, 2011

Puasa dan Raya.

Hello.

Berbaju lengan pendek berwarna kuning berbungkuskan selimut dan jari-jari menaip.

Jenguk ke tingkap yang berlindung disebalik langsir. Hujan sejuk disini tanpa henti. Sejuk hingga ke tulang hitam. Menangiskah hujan kerana bulan ramadhan akan berlalu?

Raya semakin hampir. Cukup hebat sambutannya. Ramai pula yang pulang ke kampung. Dan aku pula masih menunggu hari esok.

Berkumandang lagu-lagu raya di telinga.

Meraut muka beberapa kali dan tidak dapat mengenali perasaan apakah yang sedang hadir. Cuba tersenyum tetapi aku dapat rasa itu hanya pura-pura.

Dan cerita A.Samad Said masih memberi aku semangat. Maksudnya aku tahu ia mendalam :)

Selamat ulangtahun ke-3 Monolog Dalaman, 19 August 2008-19 August 2011.


10.40 pm

Monday, August 22, 2011

22 AUGUST 2011

Harini ada pengalaman baru. Jadi crew untuk event akak & abang senior :)

Seperti biasa tema masih lagi memegang warna kuning. Cik kuning pisang berjalan katanya engkau kepada aku, kan kawan-kawan?

Sedondon dengan Encik Faris, mamat jambu tuh tuh. Dia comel suka buat muka comel, HAHA.

Tak lupa mata melilau cari budak generasi A.Samad Said. Rasanya aku tak jumpa dia. Sedih tapi tak sampai menangis pun.

Lagu raya berkumandang dan aku teringat dekat bonda aku. Maklum lah raya dah nak dekat. Rindu bonda :')

Lagi 5 hari, sabar.





*dan sebenarnya aku tak rasa pun nak pulang raya. Oh Perlis :)


11.49 pm

Wednesday, August 17, 2011

Daim, cokelat daim tuh. Hihihi.

Asslamualaikum.

Aku mungkin mamai untuk malam ini, Blog aku dah banyak berhabuk, sekarang aku dah jumpa penyapu sekali dengan penyodok :O

Dah lama berminat, tetapi baru malam ini aku dapat baca. Bukan membaca untuk kuiz agama hari khamis ini heh.

Panjang nak cerita tetapi jari jemari yang malas nak taip. Kau rajin nak taip dan aku tolong cakap?

Aku dapat tangkap 1 blog malam ini untuk dibaca, ok sangat cool. Kau tahu? Dan aku tak rasa nk share link dia dekat sini. Nanti ada pula yang sentap.

Aku perlu belajar bahasa sastera dengan dia dengan lebih mendalam, rasanya.

Dan dan baru beberapa saat seketika aku klik butang follower dekat blog dia. Lain kali tak payah susah nak cari dia dekat merata-rata lagi :P

Alahai budak jabatan aku je pun.

3.07 am

Thursday, June 9, 2011

KARANGKRAF

Assalamualaikum :')

Hari ini kerja seperti biasa pukul 9pagi-4.30ptg. Tak lama tak guna sekejap :) Penat pun tak juga, tapi mungkin bosan sikit kerja sorang-sorang :) Cuti semesta 3bulan tak tahu nak buat apa baik cari duit, boleh shopping. Boleh beli kasut, baju & handbag =..=" *bahgianya dapat guna duit sendiri :')

Pagi tadi mimpi apa mydad datang dekat tempat aku bekerja, tinggalkan suratkhabar. Mungkin nak hilangkan bosan aku. Ada juga bahan yang nak baca, boleh tahan mengantuk :D Tapi akhirnya terlelap jugak, hihi.

Belek dari pipi ke pipi.

Dan aku terbaca 1 pertandingan menulis cerpen. Tak ada lah berminat sangat, tapi rasa hati mahu mencuba :) Pemenang bertuah mendapat 1ribu ringgit. Bukan duit yang aku kejarkan tapi ada bahagian yang menarik minat aku :) *Cerpen si pemenang akan diterbitkan dalam mana-mana majalah keluaran karangkraf.

Aku bukan ada bakat menulis cerpen mahupun novel. Tapi mungkin aku mahu mencuba :) Tarikh tutup penyertaan 31Julai. Banyak masa lagi boleh perkembangkan idea. Peluang depan mata, hanya aku yang mampu membuat pilihan :')

I'Allah rezeki ada dimana-mana <3

6.26pm


Monday, May 30, 2011

HARI ISNIN

Salam :')

Aku mengkin terharu mendapat sokongan daripada kawan-kawan supaya aku teruskan berblogging. Aku bukan tiada masa, cume kerajinan itu yang kurang.

30 Mac 2011 cukup 2 tahun aku meninggalkan semua kenangan aku. Dan sekarang aku dapat merasai kebahagiaan yang aku cari. Bukan sahaja didunia malah juga diakhirat :')

Terima kasih kepada Tuhan, keluarga, kawan-kawan & encik saiful bahri. Kerana kamu semua lah saya masih utuh bertahan <3

Ini sahaja saya mampu untuk menaip, jumpa lagi :')


5.46pm


Tuesday, April 12, 2011

COMING UP NEXT :)

Asslamualaikum.

Dolu dolu time busy ada jugak masa yang dicuri buat entry baru. Sekarang dah balik rumah tak ada pulak buat entry baru, pelik pelik. Padhal sekarang lagi banyak masa free daripada dolu.

Korang tak faham. Balik rumah time for family & friends lah pulak. Tapi masih lagi sayang dekat Monolog Dalaman ni. Cume hold kejap je, bagi aku enjoy puas puas dulu. Lagipun sekarang tak ada mood nak menaip lagi tapi jangan risau cerita banyak sangat nak diluahkan :) *sekarang kan fokus tido je, hihihi.

Ok lah cauuu dulu. Ada masa ada lah entry baruuuu.

Goodbye, have a great holidays & study for final exam yaww :-*

1.43 pm

Friday, April 8, 2011

FINAL PROJECT SEMESTA 2

Ini ada lah cebisan final project yang aku buat sampai tak tidur malam. Yang sibuk memanjang sampaikan celik mata menghadap benda ni je.

Nampak simple, senang. Tapi banyak steps. Eleh buat benda ni pun tension jugak ke? Kiteorang yang ada kira-kira, baca buku 300 helai pipi x kecoh-kecoh pun.

Terlalu banyak melukis, terlalu banyak idea yang perlu diperah, terlalu banyak kreativiti yang perlu digunakan.

Ok depends lah nak cakap apa, korang tak buat korang tak tahu. Kesempurnaan & kekemasan itu penting :)




Ini final untuk Digital illustration. *Cover depan untuk packging dan poskad sekali.

Ini bahagian belakang poskad.

Ini packaging yang sudah siap. Pandai-pandai lah fikir macam mana nak gabungnya :)


Ini final project untuk Digital Imaging. Ini ialah bahagian belakang untuk bisness card.


Ini pula bahagian depan untuk bisness card. * Hah, bergabung dengan yang atas.

Ini pula sampul surat depan.


Ini pula kepala surat/letterhead.


Ini memo. Siap dengan signature lagi. Gabungan aku dengan rowzy :)


Ini final project untuk storyboard. Ini karekter dalam storyboard yang kami lukis, warna. Sangat mengambil masa. Gambar ni je yang aku boleh upload. Banyak sangat scene-scene dia, aku x sempat nak snap lagi. soon soon ye?

Sebenarnya ada 2 lagi final project yang aku tak upload. Subject typograpy & principles of animation. Yang typograpy aku lupa nak snap haritu then yang principles of animation final project dia adalah di dalam video. Tak dapat nak upload.

Diberi masa sebulan untuk siapkan 5 final project, tak termasuk dengan asgmnt apa semua tuh. Do you know how rushing i am? Ok takpe benda dah settle, pretty cool yaww, he he he.

Thanks to Rowzy, Zuraida, Fiska Yenita, Razman, Faris & Somad :)

11.44 am

HOMESWEETHOME

Ok akhirnya sampai juga aku di rumah, homesweethome.

Jap aku nak teriak HEY DUNIA AKU DAH PULANG KE RUMAH!!! Dah nama pun monolog dalaman, aku teriak pun bukan dengar pun, baca sudahhh. Teriak dalam hati :)

5 bulan brader gua tak balik rumah. Pergi kelas, balik buat asgmnt/tidur, makan pulak nasik lauk ayam kuah pedas setiap hari. Muka aku dah macam ayam dah kot.

Cuti 3 bulan, asgmnt dah tak payah nak fikir. Sekarang fokus qada' tidur ja. Cemburu tak? Keh keh keh.

Itu untungnya kalau tak ada final exam. Pebarang baca-baca buku ini? Masa zaman sekolah dolu-dolu boleh lah. Sejarah sampai bab 12 then panjang dia x payah duk habaq lah.

Cukup lah dengan hanya melukis, ada pemikiran kreatif, imaginasi tinggi dalam bidang aku. Senang? Ok cuba try test nak tengok.

Ok sudah lah.

Member-member lama sape kenal aku, jom lepak minum, jalan-jalan same-same. Free ni babe free ni. Kang sibuk kata sombong pulekk :P

Kawan-kawan DDS2A & DDS2B, jaga diri hiasi peribadi. Jumpa lagi di semesta depan, i'Allah :')

Semesta 2 tamat disini. Byebye Perlis, selamat datang Kota Bharu :)

8.30 am


Wednesday, April 6, 2011

Test haters

Mulut dah menguap, mata dah berair. Tak tahu lah petanda mengantuk atau apa. Tapi masih lagi mahu post entry baru :)

Paramore pulak tengah memekik dekat telinga aku. Kepala huyung-hayang, nyanyi kuat-kuat sebab telinga dah pekak, orang sebelah dah tegur, masuk hantu kot. Tak kesah, ini peluang lepas geram, keh keh.

Esok ada ujian akhir untuk subjek agama. Nota langsung aku tak sentuh lagi, apatah lagi membaca. Lupa letak mana, sebab menggelabah ayam packing baju nak balik homesweethome.

Tapi tak mengapa, kejap lagi aku cari ye. Kalau tak membaca esok konfem-konfem aku sibuk nak copy paste orang punya, ishh! Perangai tak ubah-ubah sejak tahun 1 lagi.

Tadi benda tak dirancang terjadi.

**********************

Kononnya nak buat 1 assgmnt tertangguh, hari tuh lupa nak buat sebab kelam kabut settle kan kerja yang penting. Lusa dah nak balik tak tahu sempat ke tak. Tapi biasanya sempat lah.

Aku & Rowzy aku buat keputusan untuk menonton teater budak filem yang buat. Tajuk dia aku lupa, macam complicated sangat nak sebut. Tapi takpa, moral yang nak disampaikan tuh buat aku tertarik untuk stay sampai 2 jam :)

2 jam, agak lama lebih lebih lagi aku yang berdiri macam kayu. Ya Tuhan, lenguh dia x payah duk cerita lah cek oii. Tapi aku tahan sebab Rowzy punya pasal. BFF lah katakan :')

By the way, good job DDV3 2011.

Esok peperangan atas kertas bermula!

*Aku harus belajar tersenyum sebelum membunuh rasa takut ku.

12.41 am

Tuesday, April 5, 2011

BERIMAGINASI

Selamat tengah malam.

Esok ada test osha & kelas agama. Itu jelah saki baki yang tinggal sebelum aku byebye kan negeri Perlis Indra Kayangan ini :')

Maghrib tadi, aku keluar dari bilik nak ambil wuduk. Kira-kira 7.40 pm gitu lebih kurang. Keluar bilik pandang kanan aku tiba-tiba melihat langit. Matahari terbenam, oren. Aku tenang :')

Banyak benda dalam dunia ini aku belum gengam. Bukan tamak, tapi hanya mahukan hidup aku lengkap dengan flow agama sekali.

Dalam hidup perlulah ada perancangan. Tak menjadi kenyataan tak mengapa, Tuhan Maha Mengetahui apa yang terbaik.

Dulu-dulu punya cerita nak lelaki kaya, handsome, gentle, baik, memahami. Nak ada anak paling sikit 2 orang je, sepasang baby boy & baby girl "kononnya" Nak belajar sampai ke menara gading, biar orang pandang tinggi, nak jaga mak ayah. Ala-ala macam drama filem lah pulak. Perfect gituuu.

Sekarang punya cerita? Keh keh keh.

Kaya tuh tak perlu sangat, standard-standard dunia sekarang lah kan? Handsome pun tak perlu, nanti orang kebas orang yang x handsome pun kena kebas jugak. Itu lain cerita, tettt. Yang paling penting pandai melukis, bijak, baik, gentle. Kuat agama itu asas lah. Tak ada semua tuh, mungkin dah boleh ucapkan selamat jalan romeo!

Kalau boleh hari lahir aku nanti, aku nak orang sediakan kek. Time aku nak tiup lilin tuh burung-burung di awan berkicauan. Seolah-olah meraikan, Boleh?

Nanti ada masa lapang, satu impian aku, nak melihat matahari terbenam di atas bukit :')

1.35 am

Sunday, April 3, 2011

ONE STEP

Asslamualaikum.

Hari ini mungkin hari yang penat aku sebab bergelak ketawa sampai orang tuh terbelahakk, ha ha ha. Serius macam tak bertamadun.

Sekarang kan aku dah macam free sikit, tunggu nak balik je. Aku dan 6 orang kawan sekelas apa lagi jalan-jalan habiskan duit. Alaa perempuan babe, gila tak shopping? Perghhh.

Pergi karok, tengok wayang, dan hampir-hampir deorang nak main boling, alhamdulillah tak jadi. Aku memang tak suka main boling pun, keh keh keh.

Macam biasa aku tibai 3 lagu. 2 lagu sheila on 7, itu haruslah kan? 1 lagi lagu westlife. Ok what? Ok dah.

Wayang pulak tiba2 aku berkobar-kobar nak tengok cerita seram, Scream of the ghost. Kononnya lah kan nak menjerit dalam panggung tuh. Alih-alih aku boleh terlena. Rugi RM10 aku, huh. Seriously, macam haram J. Selama aku hidup, itu adalah cerita paling bangang yang aku pernah tengok. Cerita seram ke cerita lucu? Nak tahu macam mana? Haaaa sila lah labur duit anda dulu. Baru boleh tahuuuu.

Sebenarnya itu bukan point sebenar yang aku nak taip.

Aku menetap di Perlis mungkin dah nak masuk 1 tahun. Belajar di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Arau Perlis. Ia negeri kedua aku selepas Kelantan.

Dekat Perlis ini serius tak ada pun benda menarik. Aku terdengar seorang budak junior cakap
"Aku tak tahu lah macam mana aku boleh tercampak dekat sini. Bukan ada apa pun. Tension gila."
Aku bermonolog, mungkin budak ni budak KL lah kot kan?

So korang pun boleh bayang kan betapa....entah lah. Tapi yang syoknya, Perlis dekat dengan Kedah, Penang, Bukit Merah, Tambun agak best lah jugak, ye dak? Cuti hujung minggu, duit masyuk sikit terus boleh jelajah, hi hi hi.

Dalam berbahasa utara pulak, aku mungkin dah dapat anugerah kot. Setakat R yang ditukar menjadi Q tuh senang macam kacang je bro, kah kah kah.

Banyak yang aku belajar dekat negeri orang. Bergaul dengan semua orang yang berlainan negeri, slank bahasa utara, selatan, timur semua ada lah. Mau tak jadi rojak aku ni.

Jauh perjalanan, luas permandangan :)

Aku bahagia disini, wahai kenangan berlalu lah engkau seperti angin.

10.48 pm



Tuhan duga sekejap, kebahagiaan yang kau dapat, kan?

Salam.

Pembukaan dengan nada yang baik dengan senyuman meleret sampai ke telinga.

Harini aku gembira kerana semua beban yang aku tanggung selama 5 bulan semua sudah selesai secara baik. Ingat senang nak jadi senang?

Setelah bertungkus-lumus, tak tidur malam, mata sampai sembab macam kungfu panda akhirnya aku berjaya. Berjaya siapkan semua assignment, final project yang hampir-hampir membuat aku nak menginap di tanjung rambutan.

Sticky notes yang menyemakkan lagi aku punya otak kalau on je laptop telah hilang jauhh ke dalam dustbin, aku bangga :)

Aku hanya tunggu cik cuti 6hb April untuk pulang ke home sweet home. Aku dah tak larat nak tinggal dekat sini lama-lama. Tiba masa aku nak bercuti, jalan sini sana, fuhhh.

Semesta depan aku dah naik semesta 3. Sekejap saja masa berlalu :)

Viscom dan presentation storyboard bagi aku satu pengalaman baru. Buat kerja sampai lewat malam di jabatan JRV. Creadit to Muhammad Faris Amin, Muhammad Razman, Abdul Somad, Rozaini Kamal & Zuraida Abdul Kadir :) TQ guys.

1.49 am


Tuesday, March 29, 2011

Yang berjaya jangan gembira sangat, yang kurang berjaya usaha lagi bagi lagi hebat

Hari ini dah masuk 6 hari tak post entry baru. Mungkin sekarang free (--')

Dah 2 malam aku tak tidur. Bukan tak tidur langsung cuma 1 jam setengah sahaja yang mampu lelapkan mata untuk hilangkan penat. Makin sampai ke penghujung makin semak samun otak ini.

Sedia maklum minggu ini minggu akhir untuk menamatkan semesta dua. Minggu depan dah boleh kirim brader-brader kelas belikan tiket pulang kerumah.

Sekarang ada satu lagi baki untuk projek akhir yang akan dibentangkan esok. Semoga sukses semuanya.

Agak kecewa dengan hasil karya yang baru sahaja pagi tadi dibentangkan dihadapan pensyarah. Macam biasa kena hentam kaww kaww rasa macam nak maki apa ke jadah lah hasil kerja macam ni. Tapi takpe belajar dari kesilapan. Berdoa pada Tuhan itu yang penting.

Apa pun tahniah kepada DDS2A & DDS2B kerana telah menyempurnakan kewajipan kerja kita untuk semesta 2 ini.

Dan jutaan terima kasih kepada penasihat Encik Mohd Syakir & Puan Norzaida :)


Wednesday, March 23, 2011

AKU, ENGKAU DAN DIA

Asslamualaikum.

Pada petang yang agak mendung tambah dengan hujan rintik-rintik air bergelora, kelas pun tak ada dan aku menghadap Monolog Dalaman ini sambil layan westlife.

Entry kali ini pasal boyfriend kau bukan boyfriend aku, cantik? Hi hi hi.

Dulu zaman sekolah aku ada terjebak dengan cinta monyet. Standard lah tuh kan? Kebanyakkan semua orang pernah merasainya termasuklah aku, aku akuinya :)

Tapi sekarang, cinta monyet dah lama aku tinggalkan walaupun begitu dia masih utuh dalam ingatan aku :') Dan aku tahu ia tidak mungkin boleh kembali lagi. Cukuplah sekadar kenangan di zaman persekolahan

Sejak 20 Disember 2009 hingga lah sekarang 23 Mac 2011 aku masih lagi memegang status single. Bukan jual mahal, bukan tak suka lelaki, bukan pula memilih cuma mungkin hati ini tak dapat nak terima sesiapa. Aura cinta monyet dulu-dulu masih kuat lagi kot? Keh keh keh.

Walaupun sejarah lama cuba aku buang jauh-jauh, apakah daya aku untuk lakukan itu semua. Luka dalam belum terubat tak kan lah nak tambah-tambahkan lagi ye tak? Jadi aku kena cool.

19 Mac 2011 jam 6.57 ptg, aku dapat 1 panggilan telefon daripada seorang perempuan. Cakap aku, kau. Agak berkurang ajar. Tapi takpe aku dengar je :)

Katanya aku kacauu boyfriend dia. Katanya lagi aku layan boyfriend dia. Haram J aku kena maki beberapa minit. Pada hakikatnya aku tak bersalah dan tak lah kemaruk sangat dengan boyfriend dia tuh walaupun jauh disudut hati aku, aku masih lagi menyayangi lelaki itu. Akan tetapi aku masih lagi punya perasaan, belas kasihan dan bertimbang rasa. Aku pernah disakiti dan mana mungkin aku menyakitkan lagi hati seorang perempuan yang mencintai teman lelakinya. Dan aku bukanlah pemusnah!

Aku cuma fikir, budak-budak dengan cinta monyet apalah sangat. Nanti belajar jauh-jauh, belajar tinggi-tinggi banyak jenis orang lagi yang dia akan jumpa. Terlalu banyak pilihan yang bagus-bagus.

Aku tak kesah orang nak cakap apa. Bagi aku, cukup lah keluarga, kawan-kawan rapat tahu aku bagaimana. Aku bukan sesiapa nak hentikan fikiran manusia lain. Setiap orang ada pendapat masing-masing :)

Jujur dalam hati aku cakap, ye aku masih merindui lelaki itu, masih lagi menyayangi dan aku masih lagi menunggunya. Aku hanya mendoakan kebahgiaannya dengan sesiapa saja pilihan hidupnya. Aku tahu harapan untuk bersama dengannya hanyalah mimpi semata-mata.

Kalau aku diberi peluang. Aku mahu melelapkan mata untuk seketika dan menemuinya di alam mimpi dan menjalani hidup dengannya :')

Kurniakanlah insan yang baik untuk diri ini. Sesunguhnya Kau Maha menyayangi hamba-hambanya.

4.55 pm

Friday, March 18, 2011

BUKA MINDA, BUKA HATI DAN KENALI LAH DUNIA.

Assalamualaikum.

Aku terfikir beberapa kali untuk post entry kali ini. Dan aku rasa aku patut betulkan persepsi orang lain terhadap bidang entertainment. Aku tahu aku tak boleh hentikan mulut orang untuk bercakap mahupun berfikir. Tapi sekurang-kurangnya dapat membuat mereka faham sudah cukup.

Terasa hati? Macam rendah sangat martabat diri? Itu tolak jauh-jauh. Ramai yang tanya aku, "woi kau study kat mana je skrg? Kos apa yang kau ambik?" Dan aku jawap, aku study dekat Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin Perlis je, aku ambik kos animation art." Jawap lagi si kawan aku ni, "Ohh, jauhnya kau disebelah utara. Huh animation art? Kos yang macam mana tuh?" Aku jawap lagi, "Jauh-jauh lah best, pebarang dekat-dekat? Hahaha. Animation Art adalah kos animasi. Alaa yang buat animasi contoh macam upin & ipin tuh. Banyak melukis babe, ishh!!" Kali ini jawapan si kawan aku buat aku sedikit bengang tapi takpe aku sabar. "Apalah kau ambik kos mengarut, ntah pape. Tak pernah dengar pun. Ape je peluang pekerjaan kau."

Sekian dialog antara aku dan seorang cik member aku ni.

****************

Bila ada beberapa kawan aku yang berkata demikian, aku rasa macam ha'ah lah kos aku ni apa je yang boleh aku buat kalau dah graduate? Rasa menyesal pulak ambik kos ni, hmm." Tetapi sekarang baru aku faham :)

Ok kita ikut fakta ye? Siapa antara orang paling kaya di dunia? Tak tahu sila search google. Aku nak tanya lagi, orang yang kaya di dunia apa kerjaya dia? Bukan ke seorang yang terjebak dalam bidang entertainment? Paling dekat kita tengok je Yusof Haslam, kaya kan? Kerja dia apa? Orang entertainment jugak kan?

Ok, korang mesti nak cakap doktor lah paling hebat, pensyarah, cikgu, majestrit, peguam dan seangkatan dengannya kan? Tapi dalam fikiran korang semestinya entertainment paling low sekali kan?

Korang terfikir tak bidang entertainment bukanlah bidang yang senang tapi cabangnya adalah terlalu luas. Contoh doktor, kerjanya hanya dihospital, jumpa pesakit bermacam ragam bermacam penyakit, tapi pernahkah korang terfikir, kalau orang takut jarum, darah boleh ke jadi doktor? Mungkin menjadi pilihan yang terakhir, kan? Cikgu @ pensyarah, ada yang minat sebagai pendidik, tetapi ada yang rasa ishh tanak aku jadi cikgu, bukan best pun mengajar budak2, tension ada ah. Budak2 sekarang nakal!! Tak pasal2 jantung aku nanti."

Kita beralih pula kepada penguam. Ada yang berimpian nak jadi peguam, ada yang kata "Kalau sejarah kau form5 tak strong jangan mimpi lah. Lagi pun english-english aku mana terror pun."

Sekarang, siapa yang tak minat fotografi? Semua minat kan? Siap ada DSLR lagi tuh. Itu pun bukan ke bidang entertainment ke? Korang je yang tak perasan. Fesyen, creative design, animation, film, photography, fine art, writing, itu semua bersangkut-paut dalam bidang entertainment.

Senang cerita lah kan, korang pakai baju kalau tak ada pereka fesyen, boleh ke korang pakai baju sekarang? Siapa yang minat tengok televisyen? Kalau tak ada animator, director boleh ke adik-adik korang tengok cerita kartun? Tengok filem melayu?

Kalau kita rajin ambil lah bidang apa pun kita boleh pergi jauh. Tuntutlah ilmu sampai ke negeri cina. Jangan pula bertentangan dengan agama lebih-lebih lagi Islam. Itu yang penting.

Jadi moral dekat sini kita tak boleh nak menghakimi sesuatu hanya melihat luaran sebelum menyelidik secara terperincil.

5.25 pm


Wednesday, March 16, 2011

COMBINE YOUR ATTITUDE & MY ATTITUDE, HIKHIK.

Assalamualaikum.

Entry kali ini bukan pasal sedih-sedih. Aku rasa sekarang jiwa aku dah stabil sedikit. Nasihat-nasihat ampa amat berguna, terima kasih ya cek ;)

Hari ini aku free. Sepatutnya ada kokurikulum macam sekolah dulu-dulu kan? Hihihi. Tapi dibatalkan pulak, agak-agak dah 3 minggu kot, seronok. Ok dah.

Jom baca entry ini;

Dulu, kini dan selamanya.

1) Nama penuh aku ada 15 huruf, NADIATUL FATIHAH bukan sekali dengan nama bapak lagi, MOHAMAD ADNAN. Cuba kira, hihi.

2) Umur sekarang 19 tapi bulan November tak sampai lagi.

3) Anak bongsu daripada 5 adik beradik.

4) Makan makanan pedas-pedas jarang keluar airmata. Dah terlalu biasa kot.

5) Mahasiswi PTSS jauh dibelah utara.

6) Sekarang dah jadi senior, hihi.

7) Bakal jadi animator walaupun tak pandai sangat melukis.

8) Lebih ramai kawan lelaki daripada perempuan.

9) Status single dah 1 tahun lebih.

10) Paling fcuk orang panggil nama belakang, grr.

11 ) Nampak saja cool tapi jiwa ada taman.
12) Bertudung tapi lebih suka tudung biasa daripada shawl.

13) Fanatik band Indon so7 dari standard 2 lagi :)
14) Sekarang banyak layan lagu Westlife, macam kena dengan jiwa.

15) Sebelum tidur mesti chek handphone, pastikan inbox kosong. Tak tahu kenapa :P

16) Warna kegemaran lebih kepada kuning & oren. Kalau campur jadi warna apa ye?

17) Lebih suka direct call daripada bermesej.

18) Berjalan selalu pandang bawah, tak yakin sangat lah nak pandang orang, segan :P

19) Sayang dekat mak daripada ayah. Biarpun ayah yang selalu kasi duit belanja.

20) Kalau suka dekat mana-mana lelaki mesti lelaki tuh boyfriend orang. Tidak mencuba untuk merampas. Ushar lelaki lain pulak lah kan? Hihihi.

21) Tak senang duduk kalau duit banyak, tak sah kalau tak membeli belah. Perempuan perempuan, keh keh keh.

22) Suka pendam perasaan sorang-sorang, kalau pecah tak tahu lah jadi macam mana.

23) Kadang2 rasa macam penasihat motivasi. Kawan ada masalah aku cuba tolong.

24) Aku paling bertuah dapat kawan yang suka simpan rahsia. Tak lah takut sangat kalau jadikan dia tempat mengumpat atau luahan perasaan :D

25) Last sekali, MONOLOG DALAMAN lahir sejak 2008 lagi. Sekarang dah berumur 3 tahun 7 bulan.


MORAL; Perangai setiap manusia adalah berbeza-beza. Terimalah kekurangan dan kelebihan seseorang. Kita bukan malaikat untuk jadi sempurna. Cukuplah dengan kehadiran kita dapat menyenangkan orang sekeliling :)

5.05 pm

I CLOSE MY EYES & I PRAY TO GOD.

Salam.

Semalam ada seorang rakan aku, entah lah orang yang keberapa yang menanyakan aku soalan yang sama " Nadia ok? Sihat? Sure?" Kadang-kadang rasa macam normal je, tapi kadang-kadang rasa macam aku ni ada masalah dimata mereka atau hanya sekadar ambil berat dan bertanya khabar?

Aku pun tak tahu apa kena dengan aku. Sekarang perasaan tak menentu banyak sangat berfikir benda yang bukan-bukan contohnya pasal entry aku yang semalam. Touching semacam, huh.

Kini baru aku tahu, semakin besar semakin banyak yang perlu di titikberatkan. Tak macam sekolah dulu-dulu buat kerja pun suruh orang, gosok baju pun mak yang tolong gosokkan, ye tak?

Aku teringat lagi masa birthday aku yang ke-17. Aku bangun dari tidur, mandi-mandi macam biasalah kan, lepas tuh bukak almari untuk ambil baju sekali ada 1 note kecil, ringkas tapi agak tersentuh hati "SELAMAT HARI LAHIR KE-17, SEMOGA DALAM KEIMANAN." Yang diberi oleh mak aku. Walaupun tiada signature tapi tulisannya amat aku kenali. Aku menghargainya :')

Hari ini, aku masuk kelas agama jam 10.00 pagi. Aku belajar pasal Menguruskan Jenazah. Korang tahu tak apa yang terlintas dalam fikiran aku? Sejak akhir-akhir ni aku selalu fikirkan mak aku, aku tak boleh bayangkan kalau dia ***** dulu sebelum aku, nauzubillah!

Dalam diam-diam aku cuba tahan airmata daripada keluar, aku takut ada yang terperasan. Aku cuba sembunyikannya. Aku buang jauh2 perasaan ini, aku tak mahu fikir lagi. Tolong aku YA ALLAH!

Tamat kelas dalam pukul 12.00 tghri aku balik ke bilik rakan sekelas aku, beli nasi bungkus untuk makan dibilik. Aku capai handphone aku di dalam poket. Aku hantar 1 keping mesej kepada kakak aku yang baru bersalin "kakak, aku terfikir macam mana kalau mama tiada. Aku takut lah. Lagipun tadi aku baru je belajar pasal menguruskan jenazah, tiba2 aku terbayangkan mama :'(" Mesej dibalas, "Kau berdoalah semoga dia panjang umur." Aku biarkan mesej itu, aku menikmati makanan yang baru saja aku beli tadi.

************************************************


Sekali lagi aku sebak untuk post entry ini.

1.14 am

Monday, March 14, 2011

11 MAC 2011

Salam :)

Pada malam 11 MAC 2011 adalah sambutan hari lahir seorang rakan sekelas aku, eja namanya. Aku, rozy, qiba, siti, kecik dan ayu buat kejutan sediakan kek walaupun tak sebesar mana pun, tapi satu penghargaan buat eja yang kini dah cukup 19 tahun :)

Gembira tak terkata pada malam tuh, ketawa tak ingat dunia lebih lebih aku yang mmg kaki gelak, yang iaitu fakta dan aku akuinya.

Sesudah itu, rasa macam letih kerja pun aku tangguh kononnya nak buat esok lah kan? "Rozy, jom kita tidur jom. Aku rasa macam dah mengantuk esok kita sambung kije ye? Kata aku kepada Rozy."

Kata orang kalau gelak kuat, nanti akan menangis. Mungkin bagi aku yang dah hidup 19 tahun tak pernah rasa macam tuh. Maksud aku, aku suka gelak macam langsuir tetapi tak pernah pulak rasa sedih atau menangis selepas itu. Hmm, pelik?

Tidak untuk malam 11 MAC 2011, aku cuba pejam mata rapat-rapat tetapi otak aku masih lagi berfikir sesuatu. Tiba-tiba aku terfikir pasal mak aku, tapi kenapa sekarang? Aku nak tidur lerr.

Ok baiklah aku melayan fikiran aku kejap.

***********************************



Aku teringat dekat mak aku. Aku terfikir macam mana kalau mak aku dah tak ada sebelum sempat aku menjadi dewasa? Macam mana aku nak teruskan hidup aku, teruskan pengajian aku? Rasa menggelabah semacam, Tuhan tolong aku.

Aku teringat lagi masa aku sekolah dulu, mak aku kejutkan aku sembahyang subuh, sediakan air panas yang direbus untuk mandi, rumah aku tak ada yang shawer yang air panas sejuk. Mak aku sediakan makan pagi, tapi jarang aku sentuh makanan tuh. Mak aku paksa minum madu, tapi aku degil. Pagi2 dah kena dengar tazkirah. Mak aku selalu suruh aku tengok tibi. Alaaa, ceramah ustaz yang pagi2 tuh :)

Kadang2 aku lambat bangun mak aku gosokkan baju, kadang2 mak aku yang basuhkan kasut, kapurkan kasut. Time aku rajin aku bangun sebelum subuh aku buat homework aku kejutkan mak aku, mak aku ajarkan.

Malam2 walaupun aku tidur tapi aku separuh sedar dan aku tahu mak aku tengah potongkan kuku aku :')

Pergi sekolah mak aku yang hantarkan, balik sekolah pun mak aku yang datang ambik. Kalau aku ada kelas tambahan mak aku tak lupa bekalkan aku air milo ais dengan makanan ringan sekali.

Setiap kali masuk azan mak aku tak letih menyuruh suruh aku sembahyang, aku je yang malas.

Aku tahu mak aku cuba bagi yang terbaik dan cuba menjadikan aku anak yang baik untuk masa depan.

Aku tak tahu tanpa dia aku boleh teruskan hidup atau tak. Siapa nak suruh2 aku sembahyang? Siapa yang nak berleterkan untuk aku? Siapa?

*Aku menangis. Aku mohon Allah panjangkan umur Hanisah Haji Ahmad :')

Thursday, March 10, 2011

TAMBAH AHLI KELURGA

Salam :)

Haritu 10 Mac ada niat nak post kan entry baruu, akan tetapi tengah free tetiba pulak terpaksa hold dulu sebab ada kerja lagi penting nak kena buat, aku simpan dekat draf.

Alhamdulillah 1 perkataan keluar dari mulut aku :)


Aku dikurniakan seorang lagi anak menakan (sedara) dari kakak aku yang ketiga daripada 5 orang adik beradik. Boy pulak tuh, ngeee. Tapi sayang, aku tiada ditempat kejadian. Aku tak sabar nak peluk cium baby tuh bulan April ni.

Aku dapat 1 MMS tapi aku belum bluetooth lagi dekat laptop. Nanti kalau aku betul2 free i'Allah akn di upload gambarnyee :D

Semoga sihat2 selalu dan comel2 sampai ke besar ye.

Ada lagi 2 minggu nak balik bercuti semesta. Tetapi aku ada lagi 5 final project dan 2 assignment yang belum dibuat. Sempat tak agak2?

1.07 am

SINCE 1999 UNTIL 2011

Assalamualaikum :)

Lama tak layan, rasa kemaruk balik tiba2 tak tahu kenapa.

Ok kita layan dulu ye.









Ini semua lagu dalam album baru 2011

Aku tak kesah lah orang nak cakap apa, "ekelleh layan band lama pebarang?" "Wei kau layan indon band? Local lah syok!"

So7 satu2nya band indon yang aku fanatik gila. Ok lah mungkin sebab vokalisnya yang hensem. Bukan itu je, cuba dengar lirik lagu2nya dengan mendalam perghh!

Bye.


9.23 a.m

Tuesday, March 8, 2011

BILA SEORANG PEREMPUAN MENGALIRKAN AIRMATA

Assalamualaikum :)

Ok malam ni aku rasa aku nak rehat. Rehat daripada semua kerja-kerja yang membebankan kepala otak aku selama ni.

Aku balik ke bilik seperti biasa setelah 1 minggu lebih aku bertapak dekat bilik classmate aku. Bukan tak ingat nak balik mahupun tak mahu balik. Aku tahu aku tinggalkan roomate aku sorang2, aku tahu ketakutan yang dia alami tetapi alangkah tenangnya aku bila orang faham keadaan ditempat aku, rasa2 macam nak menitik airmata. Sabar nadya.




*************




Baiklah aku teruskan lagi.













Agak terkilan, macam aku dipersalahkan. Tiada niat untuk tinggalkan dia sorang2, aku tahu dia cuba faham aku cuma mungkin kalau terlalu lama macam tak ingat nak balik, mahu tak marah? Aku sangat memahami.


Banyak hati yang aku nak kena jaga. Terlalu banyak kerja yang perlu aku bereskan dalam masa yang singkat. Aku cuba jadi orang yang terbaik dapat menguruskan segalanya dengan teratur tetapi aku letih.


Dari tingkat 4 jalan jalan lebih kurang 7minit naik pulak tingkat 3, boleh dikatakan setiap hari. Bukan hanya membawa diri malah ada barang yang perlu dibawa bersama. Tapi alhamdulillah Tuhan memberikan aku kudrat yang sangat kuat.


Aku agak terasa sampai semua kawan2 dia tahu aku jarang balik bilik, tinggalkan dia sorang2, tapi itu bukan kehendak aku. Aku perlukan seseorang yang memahani. Aku perlu lakukan kerja aku demi kejayaan aku. Ikut hati mahu je duk dalam bilik, online, makan tidur pastu berjalan ke kelas.



Baru aku tahu betapa susahnya hidup. Susahnya untuk meraih kejayaan. Mungkin dugaan, aku terima dengan senyuman. Aku lupa padamu Ya Allah :(


Ini adalah hikmahnya hati aku belum terbuka untuk insan yang bernama lelaki. Tuhan selamatkan aku daripada beban2 lain. Cukuplah beban yang aku tanggungi ini.


Sedihnya hati ini, terasanya hati ini aku pendam dalam-dalam. Aku tak tunjuk bukan bermaksud aku ok, Tuhan tempat aku mengadu :') Bukan mudah bagi aku menitikkan airmata, kerana bagi aku airmata itu sangat berharga. Mereka yang rapat mungkin lebih mengetahui.


Kalu orang terdekat pun tak dapat nak fahami aku, apatah lagi orang yang jauh dengan aku.


10.22 pm

Monday, March 7, 2011

KEJAYAAN BUKAN DATANG BERGOLEK-GOLEK

Selamat tengahmalam :)

Maaf sebab dah lama tak post entry baru. Bukan malas atau sama waktu dengannya cuma aku sekarang ada lagi 3 minggu nak siapkan assignment dan final project aku sebelum cuti semesta 1 April ni. Aku punye kos tak ada exam, rasa selamat dan bertuah sekali. Tapi tak lah sesenang yang di bayangkan sebab punye lah bertimbun timbun kerja sampai terkejar kejar sana sini.

Ini pun dikira macam free lah ni sempat buat entry baru untuk harini. Pagi esok kelas pukul 2 ptg, hi hi hi.

Sampai sini saja untuk kali ini. Niat dihati mmg nk type panjang lebar tapi masa itu sangat cemburu dengan aku, terpaksalah gerak dulu. Ada masa update lagi ye :)

Doakan kejayaan aku untuk semesta 2 ni. Harap kerja siap dengan sempurna, amin :)

2.43am

Wednesday, March 2, 2011

# PART 2 GALLERY ASSIGNMENT

Ini adalah part dua ye :)





Ini design poster untuk Digital Imaging. Guna photoshop :)



Ini pun untuk Digital Imaging. Guna photoshop juga :)





Ini logo yang di design menggunakan Adobe Illustration.

Sekarang kemaruk layan How To Train Your Dragon. Dah nak masuk 8 kali kot :)

1.52 am

Monday, February 21, 2011

24 JAM


Assalamualaikum.

Malam ini malam free kalau nak dibandingkan malam malam yang lepas. Tak ada lah free sangat cuma hold kejap kerja untuk berehat semalaman.

Kerja bertimbun langsung tak ada mood nak nak menghadap apatah lagi menyentuh. Letih, penat semua ada. Sampai makan pun kadang kadang tak terjaga, makin kurus lah nampaknya dah lah duduk tingkat 4. Macam mana?

Aku mencari sedikit masa untuk diri sendiri tetapi aku hanya ada 24jam sahaja untuk sehari. Setiap hari kelas mencecah sampai ke petang. Malam pula buat assignment sampai ke pagi, esok lusa dan seterusnya begitulah peredaran hidup aku.

Teman hidup yang special punyeee memang jauh lagi nak fikir. Rasa rasa nak suruh mama aku je yang tolong carikan. Habis belajar terus kawin. Syok tak? Tetapi aku ada lagi 2 tahun nak habiskan pengajian aku. Sabar sabar jangan gatal sangat, hi hi hi.

Pernah terdetik rasa macam nak couple tapi takut nanti tak boleh nak fokus belajar. Yelah asyik nak date je g penang ke langkawi ke bukit merah ke? Hancussss. Tak pasal pasal aku kena repeat banyak subjek. Mungkin Tuhan tak bukakan pintu hati lagi, tunggu lah ada jodoh adalah tuh :)

Sibuknyaaa aku sampai handphone pun langsung tak pegang, pergi kelas pun terkadang tak terbawa, lupa. Siapa nak hantar mesej dekat aku? Nasib baiklah ada MD dan FB tercinta boleh juga hilangkan boring.

Single dah hampir setahun lebih, pengganti pulak batang hidung pun tak nampak, bukan setakat batang hidung bayang bayang hint pun tak nampak. Bagaimana?

Lagi sebulan nak cuti. Tak sabarnya nak pergi enjoy Bukit Merah Lake Town Resort. Jom jom :D

Pelajaran lah segala galanya, cinta nanti dulu. Siapalah kita jika tiada ilmu dan kecantikan luaran adalah muslihat duniawi samata mata. Renung renungkan dan selamat beramal :)


10.03 pm


Friday, February 18, 2011

JRV

Selamat sejahtera.

Ini ada sedikit gambar yang diupload utuk tatapan para pembaca Monolog Dalaman :)



Ini adalah vase untu Jabatan Rekabentuk & Komunikasi Visual. Boleh dipakai setiap hari dengan tshirt dan seluar. Jangan lupa basuh dah.

Ini pula kemeja rasmi yang dipakai setiap hari isnin. Aku suka sebab dia berwarna kuning, auww :p Apa pasal lah aku boleh snapped gambar macam ni? Kata budak seni, kreatif lah apa lah kan? Background kat belakang tuh yang tak boleh blah, ishh. Sem depan beli DSLR ye nadya, hi hi hi.


4.25 pm



Animation Art

Salam untuk semua.

Sekarang jam menunjukkan pukul 3.40 am. Dah lewat kan? Tapi takpe nak online jugak, nak post entry baru jugak, dan dah berjaya pun :)

Esok pagi pagi lagi ada kelas tapi tengok lah sekarang pun belum tido lagi. Sebenarnya petang dah tido, jadi tang malam aik susah pulak mata nak pejam. Budak bilik boleh je layan movie lagi lah aku tak ada mood nak tido. Tido pun kena ada mood jugak ke? Ok aku baru tahu, he he he.

Semalam entah kenapa gelisah semacam, tak boleh nak tido. Mengantuk, dah pejam mata tapi kenapa otak masih lagi berfikir? Tak seronok betul kalau macam tuh, merugikan masa tido je kan? Pusing sini pusing sana, boleh pulak aku post entry dalam kotak fikiran aku siap dengan publish lagi segala , HA HA HA. Korang faham tak? Abaikan lah, hi hi.

Aku dah mula suka bidang yang aku ambik untuk diploma aku ni. Dan aku rasa aku cukup serius nak teruskan walaupun terkadang aku macam dah give up sebab tak pandai melukis manual. Seni animasi, lukis kartun je pun apa susah? Banyak lah kau. Ingat senang ke nak lukis?

Kalau yang guna komputer macam editing photoshop, flash, adobe illustration boleh je nak layan tapi kalau dah masuk part melukis manual sampai 24 frame agak tekanan jugak lah ceritanya. Yang pandai melukis takpe lah tapi yang jenis macam aku ni? Last last upah orang lah, hi hi hi.

Konon kononnya ingat sampai form 5 je aku ambik seni. Cukup lah dari darjah 1 lagi sampai form 5. Langsung aku tak ambik port pasal seni melukis ni. Sebab cita cita aku dulu melangit nak jadi lawyer, sekarang tinggal abu je :( Rezeki kita mana tahu, kot kot ijazah nanti boleh sambung law ke? Tapi rasa nak sambung mascom. Macam mana? Kalau dah minat entermainment, entertainment jugak lah kau pilih nadya oii. Memang aku ditakdirkan untuk aktif dalam biadang seni, balakt boleh diasahkan? Apa lagi, belajarlah betul betul :)

3;59 am

Wednesday, February 16, 2011

Gallery Assignment

Ini adalah character turn around untuk storyboard.
Karekter untuk storyboard. Lukis, scan, then colour dekat photoshop. Ceh ceh, dah terer guna photoshop ye nadya?

Retrooooo. Suka tak? Hihi.

Buat poster music editing untuk assignment ke-6. Tak sabar nak tunggu final project, *huh.
Tarikh, tempat, masa adalah rekaan semata mata. Jangan serbu pulak ye, hehe.

Ini pula poster yang telah di edit.

Ini pula assignment typografi. Subject fav ye :D

Yang ini 2x5 lah. *Typografi. Simple, be kemas :)

Yang ini pun sama. Tapi kena reject kot. Buat yang baru, apa susah. Aku suka buat banyak banyak kali, HAHA.

Artwork ini tak sehebat professional tetapi ia adalah hasil sendiri. Nama pun dah belajar, sikit sikit lama lama pandai lah kan? Cuba dan terus mencuba ye tak?


Ada banyak lagi hasil artwork, cuma ada yang dah dihantar, tak sempat nak snap gambar, ada juga dalam proses nak buat. Tunggu ye nanti ada banyak banyak upload sekali gus, baru jimat. Aik guna duit ke? Tak lah tapi guna kudrat je sikit, hi hi hi.

2.34 pm

Tuesday, February 15, 2011

CINTA RASUL VS CINTA .COM.MY

Salam maulidur rasul bagi semua umat Islam di seluruh dunia :)

Pada malam yang agak sejuk ditemani selesma, semangkuk meggie dan air mineral aku melabuhkan tirai diatas katil dan berblogging,

Baru saja pulang dari mendengar ceramah untuk maulidur rasul, rasa lapar malam malam macam nih cari meggie untuk alas perut. Dah janji tak nak makan meggie suda, tapi termakan juga. Ok benda itu standard ye.

Berbalik pada tajuk kita.

Bergaya tak tajuk atas tuh? Hi hi hi. Hari ini adalah hari bersejarah bagi semua umat Islam seluruh dunia. Hari yang nanti nantikan oleh semua umat Islam lebih lebih lagi dinegara arab. Mereka amatlah teruja menyambut hari agama seperti hari kewafatan Rasullallah pada hari ini. Bagaimana pula kita? Fikir fikirkanlah wahai manusia ciptaanNya.

Seperti yang anda anda tahu, hari ini jugalah hari yang dinanti nantikan oleh orang kristian untuk menyambut Valentine's Day. Menyambutnya adalah haram disisi agama, terpesong akidah ertinya kita jauh daripada Allah, dan syaitan telah menguasai segala-galanya.

Bercinta kalau tiada komitmen untuk menamatkan kepada hubungan halal, jauhi lah hubungan tersebut.

Sekirannya anda menyukai sesorang itu, maka simpanlah perasaan anda itu jauh di lubuk hati. Mengadulah kepada-Nya melalui solat tahajjud mahupun solat 5 waktu. Bicaralah dengan pencipta anda. Menangislah andai anda berkemampuan.

Allah itu Maha Mengetahui. Dia mengetahui mana yang terbaik untuk umatnya. Bersama-samalah kita berdoa untuk kebahgiaan hidup :)

*Berselawat.

1.30 am

Saturday, February 12, 2011

EVENT 2011


Selamat tengahmalam.

Tengah malam macam ini biasa lah belum tido lagi sebab tengah siapkan tugasan yang nak hantar dengan segera. Terpaksa lah tahan mata, celik besar besar supaya tak mengantuk, yeahh. Lagipun tido awal awal tak remaja, hi hi hi. Tapi kalau dah tak tahan sangat jangan dipaksa ye adik adik, tak bagus untuk otak :)

Jom kita mulakan entry yang betul betul punya.

Esok adalah hujung minggu. Kononnya nak tido lah kan tang pagi tuh, tetapi hasrat tuh terpaksa dilupakan dan aku memang di takdirkan untuk sentiasa bangun pagi.

*Mengeluh.

Kadang kadang aku mengomel sendiri dalam hati, maki pun ada sikit sikit tapi boleh dikawal lagi, tak teruk sangat cerita dia kan? HA HA HA.

Esok pagi pagi lagi dah ada family day yang dianjurkan oleh jabatan JRV yang disertai oleh pensyarah pensyarah. Mungkin lagi gempak daripada semesta lepas, hi hi hi tak sabarr :)

Part paling syok dapat baju t-shirt untuk family day punya. Korang ada? Tak ada kan? HA HA HA. Nanti kalau sempat dan ada masa segala aktiviti yang dijalankan akan diuploadkan dekat Monolog Dalaman ok kawan kawan?

Banyak kali janji nak upload gambar tapi tak sempat lagi. Banyak dekat draf cuma tak publish.








Wednesday, February 9, 2011

AFTER MIDTERM.

Selamat petang :)

Hari ini hari rabu :) Kamu perasan tak kalau hari rabu je aku taip entry baru? Eh eh, hari ini aku baru perasan lah, hi hi hi. Tapi kenapa? Dah hari rabu je nampak macam free, sanggup gagahkan mata daripada tido walaupun dah melabuhkan badan ke katil, sayang dekat Monolog Dalaman punya pasal takpe lah kan.

Minggu ini minggu pertama selepas bercuti selama seminggu. Walaupun title je "bercuti" bagi pelajar art jangan harap lah nak senang lenang macam pelajar lain, sila faham ye. Memandangkan tugasan terlalu banyak semua plan aku semasa cuti tergendala, sampai hati lecturer :( Aku mintak maaf sebab tak sempat nak keluar bersiar siar disana sini bersama korang dikala mendapat cuti.

Aku dah banyak kali kena perli dengan kawan kawan "jom lah kuar, pebarang duk rumah, ingat kau sorang ada assignment, lek lah HA HA HA" Ye bukan aku je ada assignment tapi mungkin korang tak sebanyak aku. Dan aku sangat letih untuk itu. Faham kan?

Akhir sekali aku nak ucapkan syukur kepada Illahi kerana limpah kurnianya aku dan kawan kawan dapat menyiapkan kerja berkumpulan hanya 1 malam sahaja. Bertungkus lumus tak tido malam dan hasilnya agak memuaskan. Tak ada lah pro dan hebat sangat macam orang lain tapi mungkin 1 permulaan untuk terus maju dan memberi semangat yang kental untuk mencuba dan terus mencuba. Dah nama pun belajar, jadi kita ambil step by step demi memajukan revolusi komik malaya, kan? :D

Aku cuba upload video assignment puppet aku untuk kamu semua tapi tak berjaya, tunggu ye :)

7.02 p.m


Tuesday, February 1, 2011

#SAMBUNGAN

Jom jom kita sambung part 4 :)

Part 4; Setelah berfikir masak masak sampai dah nak hangus dah aku dah buat 1 pelan hidup untuk cuti semesta yang akan mendatang tak lama lagi. Rasa rasa kan macam nak masuk kelas melukis dan kelas pinano. Ok salah eja piano ye adik adik :) Kelas melukis tuh mungkin akan terlaksana tapi kelas piano tuh tak tahu lagi. Kalau rajin tak ada masalah, yang masalahnya bolehkah aku abaikan masa tido aku yang panjang itu? Tak habis habis dengan tido kau tuh nadya. Nak sangat masuk kubur lah, rest in piece!

Part 5; Mesti anda anda pelik kan aku ada masa nak menaip blog walaupun kerja bertimbun timbun kan? Kononnya busy sana busy sini kalah Tan Sri, hi hi hi. Bukan apa kawan kawan, otak perlukan rehat kan? Jadi malam malam tak kan nak jogging, kayuh basikal, pergi padang lepak lepak? Memang tak lah kan? Tak salah untuk aku berada di depan skrin lappy berserta iringan lagu bunkface soldier. Makin minat lagu tuh, btw aku ingat greenday yang menyanyi. Bangga dengan artis malaysia :)



9.33 p.m

Monday, January 31, 2011

CUTI

Hye asslamualaikum dan selamat malam.

Terima kasih kepada pembaca yang setia sanggup menunggu entry yang terbaru yang tak seberapa daripada saya. Toche toche :)

Part 1; Sekarang aku sedang menikmati cuti dalam kedukaan. Bangun tidur je terus terbayang bayang macam mana kalau aku tak siap kerja yang diberikan oleh pensyarah aku? Seram sejuk bunyinya kan? Tetapi masih lagi dapat berselimut bertemankan bantal wangi dengan amannya lebih lebih lagi tempat aku sekarang musim hujan, syiokk.

Part 2; Aku tak sabar nak bercuti panjang bulan April 2 bulan lagi dari sekarang. Indahnya hidup kalau hanya boleh bergoyang kaki kan kawan kawan, hi hi hi. Sebelum sampainya bulan tersebut, kena lah bertungkus lumus sikit buat kerja. Pebarang cincai cincai der? Keh keh keh.

Part 3; Jangan tanya aku pasal cinta cintun ni. Dah bersara dah pun. Hidup aku ok je walaupun tak ada yang istimewa. Penat lah fikir pasal benda yang annoying macam ni. Kan? Dulu nak sangat kebebasan, sekarang aku dah dapat jadi kena lah bergembira. Nanti nak kawin baru cari. Style?

Part 4; ? Nak tahu? Tunggu entry seterusnya. Bawa bawa bersabar ye :D

P/S: Lepaking paling best dekat bangku luar rumah, ditemani angin dan hujan :) Aku kagum dengan ciptaan Maha Kuasa.

12.11 a.m

Wednesday, January 26, 2011

KEBAJIKAN :)

Selamat petang.

Pembuka cerita, buat kali kedua untuk hari ini aku berblogging. Aku suka tekan tekan keyboard, he he he. Banyak sangat cerita yang nak ditulis tetapi tak tahu nak olah macam mana, hmm. Walaubagaimanapun aku cuba, ok? :)

Seperti biasa hari rabu memang part yang paling malas adalah time kena pergi kokurikulum. Petang petang i mengantuk lah u. Tapi masih tak berani nak ponteng, kata nak dapt 4 flat kan? Kena lah bersusah payah dulu, korbankan masa tido sekejap untuk mendapat kejayaan yang besar, kan kan? He he he. Pandainya nadya~

Aktiviti untuk kelab aku tadi adalah....jeng jeng jeng buat kebajikan untuk tadika anak anak yatim. Contoh aktivitinya kiteorang mengecat dinding berwarna warni, lap lap cermin, sapu lantai, dan yang paling syok lukis cartoon dekat dinding luar. Standart lah tadika kan kena lah meriah, barulah budak budak nak datang kelas kan? Cantik siot babe! Tapi bukan aku lah yang lukis, harap je budak animasi tapi haram tak pandai melukis :(

Part yang paling best, mata aku tiba tiba terpandang seorang budak lelaki ni. Budak iT tapi pandai melukis :) Dah jatuh cinta dekat pelukis ke nadya oiii? Eh eh, mana ada. Tengok tengok jelah, hi hi hi. Muka suci je, tak banyak cakap. Sejuk hati melihatnya, ececehhh :DD

Ok dah, semua itu adalah gurauan semata mata ye adik adik, akak akak sekalian. Btw, agak seronok sekali dan 1 pengalaman yang baru untuk aku. Tak pernah pun dulu dulu, tapi sekarang pernah :)

P/S: Tertarik dengan permintaan kawan aku untuk mengetahui selanjutnya tentang posted aku yang lepas :) Nanti nanti lah ye.

7.31 p.m

LEARN ABOUT SOMETHING.

Assalamualaikum dan selamat subuh.

Kira kira dah 2,3,4 hari tak meng-online-kan diri dan berblogging. Bukan tak sayang blog bukan tak ada cerita yang menarik cuma sibuk memanjang sampai roomate pun aku terpaksa tinggalkan dia sorang sorang. Dah cuba curi masa sedikit tapi tak sempat jugak, banyak benda yang nak kena buat dan fikir :(

Hari ini aku bangun awal lagi :) Bukan semata mata nak type blog ok tapi di sebabkan ada taklimat untuk family day yang dianjurkan oleh Jabatan Rekabentuk & Komunikasi Visual selepas cuti tahun baru cina ini. Alang alang dah bangun awal, pakai baju semua siap on lappy menghadap blog :)

Minggu ini Tuhan saja tahu betapa penatnya aku bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang pensyarah bagi. Tak ada masa nak sembang, semua serius & fokus. Tido pun tak cukup, asyik mengantuk dalam kelas. Macam mana nak selesaikan masalah ini? Urghh.

Anda anda banyangkan lah 10 asgmnt dalam masa yang sama nak kena hantar sekali gus? Do you see how much kesibukan aku kan? Hp pulak buat pasal tak ada beteri, orang hantar msg call pun tak boleh, suka hati kau lah hp aku dah tak larat nak layan kau. Banyak mana sekali pun tugasan, merungut banyak lah sekali pun aku tetap buat. Aku agak tertarik dengan ayat yang pensyarah aku cakap, "Nak berjaya 1 perkara yang kita kena lakukan jangan merungut dan mengeluh, apa yang kita hadapi haruslah berdepan dengan hati terbuka." Terima kasih kerana memberi 1 nasihat yang baik :)

Aku tak kesah kerja banyak mana pun, walaupun agak tertekan tetapi setakat ini aku mampu menghadapinya dengan baik. Kat mana lagi nak dapat pengalaman macam tuh kalau bukan dekat Universiti kan? Terkejar sana sini, naik turun tangga nak dapatkan pandangan lecturer dan kawan kawan. Kat sekolah pun tak macam tuh kan? Hantar tugasan on time, buat kena sampai lecturer puas hati kalau tak kena reject. Buat dan buat lah kau nampaknay, HAHA. Kalu kat sekolah nak buat cincai cincai pun tak kesah, kan?

So now alhamdulillah semua dah selesai, cuma ada lah yang saki baki tambahan untuk cuti raya cina ni. Ok kawan kawan, aku bersurai dulu :) caucincau.

P/S: to rowzy, kecik, eja, ayu, qiba terima kasih untuk segala-galanya :)

6.43 a.m

Saturday, January 22, 2011

HANYA SAYA BOLEH MENOLONG DIRI SAYA SENDIRI

Assalamualiakum dan selamat pagi.

Malam ini aku gagahkan mata membuat assignment yang tertunggak banyak sangat sampai aku dah tak boleh nak fikir. Jumlah tolah campur bahagi darab semua yang belum submit ada lagi baki 10. Agak agak lah sikit ke banyak ke standard? Urghh.

Ini pecah rekod dalam hidup aku, aku buat tugasan banyak itu dan aku PERLU siapkannya demi pointer aku. Masa sekolah dulu dulu pun aku tak pernah nak buat kerja sekolah yang tak seberapa nak banyak tuh apatah lagi buat kerja sampai tak tido malam? Tak lama boleh jadi gila agaknya, kan?

Nadya nadya cuba lah berusaha, semua orang pun bersusah payah juga, bukan kau sorang so tak payah nak merungut ok. Yelah, bukan merungut pun cuma aku tak sanggup kalau hari hari macam ni. Rasa nak balik rumah rehat, makan, keluar dengan member member dan yang paling penting aku nak tido tido tido. Boleh tak macam tuh kawan kawan?

Sambil sambil tak larat pun aku dah siap 2 assignment untuk malam ni. 2 je ok, 2 je bukan semua. Selagi tak siap, selagi itu lah jiwa tak boleh nak tenang sebab ada lagi baki 8 assignment. Sila sila lah rajin kan jari jemari kau nadya, demi masa depan kau jugak bukannya sesiapa. Bagi aku sedikit masa nak fokuskan apa yang perlu aku siapkan.

Ya Allah, aku tak kuat untuk berhadapan dengan apa yang aku hadapi sekarang. Jiwa aku tak kental seperti hamba Mu yang lain. Aku perlu kan semangat yang utuh didalam diri ini. Bantulah hamba Mu yang perlukan pertolongan Mu :)

3.02 a.m

Friday, January 21, 2011

JATUH CINTA LAGI DAN LAGI.

Assalamualaikum dan selamat malam.

Malam yang tiada gangguan daripada sesiapa amat amat aku nanti nantikan. Ingat senang ke nak dapat suasana sunyi? Kat sini susah kot. Biasalah hidup bermasyarakat masing masing ada perangai bukan kat rumah nak sukahati kan? Takpe nadya lagi seminggu kau nak balik rumah, gasak lah HAHA.

Roomate aku selalu tido awal, nak sembang pun tak boleh, bosan lah macam ni hari hari. Dia kaki tido macam aku jugak, sesuai lah kan jadi se-roomate? HAHA. Ye pun tak kan tinggal aku sorang sorang. Aku nak tido macam dia jugak tapi tak boleh. Malam masih dara lagi. Biarlah, dia cakap esok ada kuiz, nak tido dulu lepas tuh nak bangun pukul 2 pagi, bangun ke tak, tak tahu lah.

Kembali kepada title atas tuh, JATUH CINTA LAGI DAN LAGI wah tak boleh blah kan? Korang tengok je tajuk mesti syak aku dah jatuh cinta dekat mana mana mamat kan? Oh no, itu tidak benar dan salah sama sekali. Sabar sabar, jangan buat andaian bukan bukan lagi. Belum sempat bagitau pun, ishh!

Jatuh cinta tak semestinya terhadap teruna mahupun dara. Mungkin jatuh cinta dengan benda yang kita tak suka lama lama dah jadi like habis, HAHA. Contohnya macam aku, dulu tak minat melukis, konon lah kan ingat form 5 lah last aku ambik seni, nah ambik kau nadya siap sampai ke menara gading kau ambik seni. Memang rezeki aku dekat sini kot? Yelah nak kata pandai math, suka kira kira memang tak lah ceritanya, nak kata suka bisnes? Ada kira kira jugak kan? So tolak tepi jugak. Then yang last sekali melukis lah jawapan dia, boleh lah masuk sikit kan? HAHA.

Walaupun masih tak pandai pandai nak melukis sekurang kurangnya minat tuh ada tambah tambah dengan adanya usaha makin lah menjadi kan? Tak ada perkataan lain selain USAHA TANGGA KEJAYAAN. Berusaha lah nadya, semoga kau mendapat rahmat belajar dengan izin Allah :)

Aku ada sedikit sedutan kesenian aku, nanti akan di upload ye. Tak seberapa tapi mungkin sekadar nak berkongsi dan sukahati lah blog aku nak type & nak upload apa pun. Tetapi masih lagi memiliki etika sebagai blogger yang matang dan terpelajar, ececehh :D

12.35 a.m


Thursday, January 20, 2011

SELAMAT PAGI MALAYSIA

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Hari ini hari khamis, ada lagi 1 hari untuk bercuti hujung minggu :) Macam aku mengira hari kan? Ye memang aku mengira hari pun. Menunggu hari cuti untuk tido seenaknya. Aku ni hantu tido, tak payah cakap lah bab bab tido semua aku konker, tak kira tempat mahupun masa, HAHA.

Hari ni aku bangun awal, boring tak tahu nak buat apa dekat bilik ni. Roomate dah tak ada, pergi kelas tinggal aku sorang sorang :( Bangun kemain lagi awal, mandi-mandi, gosok gigi, cuci muka, sabun badan, shampoo semua cukup lengkap lah. Wanginye awak nadya :) Ah biasa lah baru nak tahu? HAHA.

Sudah siap semuanya, masuk bilik beserta angin bertiup sempoi-sempoi, wah sejuknya macam tinggal diluar negara, STYLE tak? Well. Macam biasa lagi, 1 thing yang aku sambar mestilah handphone kan, aku tak mengharap pun ada org hantar text tapi dah org nak hantar baca jelah kan? NEW MESSAGE FROM SOMAD: KELAS AGAMA TIADA. Ok tekankan dekat situ TIADA. Bengang tapi aku boleh control lagi, ececehh. Kalau aku tahu aku bangun lambat sikit pun tak apa. Berselimut peluk bantal wangi, syiok syiok.

Tak kesah lah, tak menyesal pun bangun awal. Apa guna ada blog tapi tak menaip kan? So ada masa free apa lagi, type type dan type. Kasi rosak sama keyboard, HAHA. Keyboard korang lah aku tak, nauzubillah :)

Selamat belajar.

8.28 a.m

HORMAT MENGHORMATI

Assalamualaikum.

Maaf entry aku yang dekat bawah itu hanya lah suka suka semata-mata tiada yang kena mengena orang yang masih hidup mahupun yang telah tiada, ok? :)

Jom mula point sebenar yang ingin disampaikan. Malam-malam banyak sangat yang nak di type, kalau boleh dalam sehari tuh 4 entry pun boleh jadi, HAHA. Kemaruk ke apa kau ni nadya? Apa-apa jelah, sukahati korang-korang lah nak cakap apa, kan? Merapu lagi, cukup lah HAHA.

Ehem, aku, bagi aku lah bukan orang lain, penerimaan aku terhadap budak semesta 1 tahun 2011. Memandangkan aku dah semesta 2 jadi aku lah senior kepada junior aku, kan? Ceh bangga :D. Wa cakap direct lah sama lu budak semesta 1 amat-amat lah annoying. Sebab? Semestinya lah nak tahu kan. Kalau kita buat apa-apa status mesti ada sebab kan? Apa yang berlaku pun ada sebab kan?

Btw, aku dalam kelas agak lah bising. Tak kesah lah ada sesiapa yang membenci, itu urusan dia dengan Allah. Aku hanya berdoa yang terbaik untuk diri aku. Tetapi kita ada pendapat masing masing sama lah pendapat aku terhadap budak semesta 1. Aku paling pantang orang kurang ajar dengan para pendidik, tak kesah lah cikgu ke pensyarah ke apa ke. Bukan kah kita perlu hormat mereka?

Aku TER-usha seorang budak semesta 1, bapak kurang ajar gila. Macam otai sangat. Bang biasa biasa dah lah. Tak payah over sangat. Budak kelas kau sendiri pun meluat dengan kau apatah lagi pensyarah yang ajar kau, kan? Bawak-bawak lah perangai elok sikit ye.

Aku bukan lah bagus sangat, tapi rasa hormat terhadap orang yang lebih tua tak hilang lagi setakat ni :)

1 lagi haa, budak semesta 1 boleh cakap aku sombong? Tak kenal maka tak cinta. "awak awak sekalian kita tak sombong tau, kita cuma tak kenal awak macam mana nak tegur?" Kata aku kepada budak semesta 1.

12.32 a.m